Yeni Yıl Gelenekleri

2024'e sayılı günler kala bütün dünyayaya sağlık, başarı, şans, mutluluk, huzur dilerken tüm dünyayı saran heyacanı ile hepimiz için yeni umutlar, beklentiler, hayaller ve hedeflerle giriyoruz.

Yeni yılda tüm dileklerin gerçekleşmesi, şans, bolluk, bereket getirmesi için edilen dualar, yapılan ritüeller, kutlamalar her ükede değişiklik göstermektedir.

Anadolu’da un kapları, tüm yıl dolu olsun diye, ağzına kadar dolduruluyor; yeni yılda Brezilyalılar beyaz giyinirken İspanyollar 12 saniyede 12 üzümü yemeye çalışıyor; Arjantinliler eski yıla ait kağıtları yırtarak camlarından aşağı atıyor; Çinliler kapılarını kırmızıya boyuyor; Almanya’da eritilmiş kurşun suya atılıyor; Japonlar ise kahkahalarla yeni yıla giriyor.

Saatler tam 12’yi gösterdiğinde sevdiğimiz kişileri öperek onlarla uzun seneler bir arada kalacağımızı; kapı önünde patlatılan narın sofraya getirilmesi ile yıl boyunca bolluk bereketin artmasını umut ediyoruz. Bir günde bir şey değişmeyecek ancak yine de saatler 00.00’ı vurduğunda, dilekler tutulacak.

Tüm dünyanın dört bir yanından yeni yıl gelenekleri için hazırlamış olduğumuz ilginç bilgileri sizler için derledik.

ÇİN: Kapıları Kırmızıya Boyayıp, Mandalina Hediye Etmek

Mutluluğun ve iyi şansın sembolü olarak yeni yıl zamanı kapılarını kırmızıya boyayan Çin halkı, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar. Şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar. Ayrıca bereketi sembolize eden mandalina hediye etme geleneğini de yıllardır devam ettiriyorlar.

HOLLANDA: Yeni Yıla Mideniz Dolu Girin

Eskiyi arındırıp yeniliği güzelliklerle karşılamak amacıyla Hollandalılar yeni yıl ağaçlarını süsleyerek, tüm gökyüzünü havai fişek gösterileriyle donatıyorlar. Ülkede yeni yıla girerken Oliebollen adı verilen yağda kızartılmış hamurlar tüketiliyor. Eski Germen kabilelerinden gelen bu inanışa göre bu hamurlardan yenildiği takdirde tüm yıl boyunca kötü etkilerden uzak durulacağına inanılıyor.

İSPANYA: 12’den Geriye Sayarken Şans İçin 12 Üzüm Yemek

İspanya’da birbirinden lezzetli yemeklerle donatılmış geniş ve kalabalık masaların olmazsa olmazı olan üzümler yeni yılda daha da anlam kazanıyor. Yeni yılı İspanya’da geçiriyorsanız 24.00’den önce her çan çaldığında bir adet üzüm yiyerek bu geleneğe ortak olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bunu 12 kere yaparak, saat 24.00’ü gösterene kadar üzümleri ağzınızda tutmayı başarmak. Bunu yaptığınız takdirde yılınızın şanslı geçeceğine emin olabilirsiniz. Tüketilen 12 adet üzümün her birinin yılın bir ayını temsil ettiğini de ayrıca belirtelim.

DANİMARKA: Kapının Önüne Kırık Tabaklar Koymak

Kötü enerjilerden korunmak için siz neler yapıyorsunuz? Yeni yıla girmeden önce herhangi bir saldırganlığı ve kötü niyeti geride bırakmak için Danimarkalılar kullanılmayan tabaklarını kırarak, 31 Aralık’tan önce kapılarının önlerine koyuyorlar. Kapılarının dışında kırılan tabakların sayısı ne kadar fazlaysa o kadar mutlu olacaklarına inanıyorlar.

ESTONYA: Şanslı Sayılar Kadar Öğün Yemek

Yemek yemeyi seviyorsanız, yılbaşını Estonya’da kutlamaktan mutlu olacağınız garanti. Estonyalılar yeni yıl günü şanslı sayı olarak kabul edilen 7, 9 ve 12 öğün yemek yemeye dikkat ediyorlar. Bu sayılar kadar yemeyi başarıp, ne kadar çok yerlerse bunun yeni yılda kendilerine bereket ve bolluk getireceğine inanıyorlar.

İTALYA: Kırmızı İç Çamaşırı Giymek

İtalya’dan tüm dünyaya yayılan bir inanç olarak karşımıza çıkan kırmızı iç çamaşırlarını unutmak ne mümkün. Yeni yıla girerken hiç giyilmemiş bir kırmızı iç çamaşırının yeni yılda şans ve aşk getireceğine inanan İtalyanlar, kırmızı rengi doğurganlıkla ilişkilendirdikleri için yılın son gecesinde aşkın rengi kırmızıya bürünüyorlar.

YUNANİSTAN – Kapılar Soğanlarla Süslensin!

Yeniden doğuşun bir sembolü olduğuna inanan Yunanlılar, geleneksel olarak yılbaşı gecesinde kapılarının önüne soğan asmayı tercih ediyorlar.

İSKOÇYA: Şans için İlk Adımı Kim Atacak?

Yeni yıl coşkusunu iliklerinize kadar hissedeceğiniz yerlerden biri de bahçeleri ve neo-klasik yapılarıyla ünlü, masalsı Orta Çağ ülkesi İskoçya! Ülkede 1 Ocak’tan önceki gün o kadar önemli ki İskoçlar bunun için resmi bir isim bile koymuşlar: Hogmanay! Dünyanın en heyecan verici kutlamalarından biri olan Hogmanay sırasında ülke genelinde “ilk adım yarışı” başlıyor. Saatler gece yarısını vurur vurmaz eşin dostun evine ‘ilk ayak’ basan olmak için yarışıyorlar. Gittikleri evlere para, ekmek, tuz,  viski gibi kültürel şans ve bolluk sembollerinden götürüyorlar.

Ayrıca İskoçya’daki inanışa göre yeni yılda eve ilk gelen erkek özellikle uzun ve yakışıklı ise o eve şans getiriyor. Bu nedenle, genç İskoç delikanlıları gece yarısından sonra geleneksel İskoç eteklerini giyerek ve bir şişe viski, bir avuç kömür ve kuru meyveli, limonlu ve bademli bir kek ile kapı kapı dolaşarak akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret ediyorlar.

BREZİLYA: Okyanusa Beyaz Çiçekler Atmak

Yeni yılda beyaz renk giymeyi tercih eden Brezilya halkı bu renk sayesinde kötülükten ve lanetli ruhlardan kurtulacaklarına inanıyorlar. Birçok Brezilyalı saflık, masumiyet, barış ve bereketin bir sembolü olarak yeni yılı kutlarken beyaz giyiniyor. Yılbaşı için siz de Brezilya’da olursanız beyaz çiçekler ve mumlarla dolu okyanusları gördüğünüzde şaşırmayın. Çünkü Deniz Tanrısı Poseidon’a sunulan bu hediyenin karşılığında Deniz Tanrısı’nın yeni yıl dileklerini gerçekleştireceğine inanıyorlar.